Angivelse af /e/ i nonstandard position

En mindre detalje i dansk retskrivning er angivelsen af /e/ (som i ble) i ord hvor man normalt ville udtale det som /ə/ (som i høne). Det drejer sig bl.a. om en række ord som slutter på -e eller -é i TO. Siden at disse er angivet til é i RetO, så er det nemt at finde dem med DAT. En søgning på é finder dem alle. Der er 126 som slutter på -é i RetO:

allé andenklasseskupé armé armékorps attaché attachétaske autodafé bogcafé bouclé bouclétæppe café café au lait caféteater cendré centralkomité chargé d’affaires chassé chaussé chaussésten composé coupé diaré diarré diatomé dommerkomité dragé dublé eksekutivkomité eksposé entré entrébillet entrédør envoyé epopé farmakopé fragilité frikassé frisé frisésalat frotté frottéhåndklæde førsteklasseskupé gelé geléagtig glacéhandske gonoré gonorré gulddublé guldlamé handelsattaché idé idéassociation idéforladt idéhistorie kamé kanapé karré kliché klichéanstalt klichéfyldt komité komitémedlem kommuniké koncertturné kulturattaché kupé lamé lamékjole lammefrikassé livré livréklædt manér manérlig marineattaché maté matiné militærattaché moiré mortér mortérgranat moské negligé odyssé orkidé papmaché paré passé paté piké piqué plissé portepé praliné presseattaché protegé puré purésigte renommé resumé ribsgelé rosé rosévin rygekupé rygerkupé rønnebærgelé sekspersonerskupé soiré soufflé stillekupé sølvlamé timoté timotégræs tomatpuré touché toupé tracé traké turné turnéteater umanérlig varieté varietéstjerne vingelé visér visérlinje wengé

Det ser ud til at være en samling ord som kommer fra fransk.

Men der mangler nogle ord. Det drejer sig om ord som ikke slutter på /e/. Det er ord som system. Efter normale lydangivelsesmønstre, så burde dette jo udtales /’systəm/ eller /’sysdəm/. Men det gør det ikke. Det udtales /sys’dem/ eller /sys’tem/. Der er ingen måde at vide, at trykket ligger på sidste stavelse og e’et i sidste stavelse ikke udtales /ə/ som det jo normalt gør.

Jeg er ikke klar over hvor mange andre af sådanne ord som findes. En søgning på -em giver 165 resultater. Men jeg ved ikke om de alle slutter på -em. Nogle af dem slutter måske på -en? Jeg skimmede listen med 165 ord og fandt et par stykker til:

diadem eksem emblem fonem grafem ibidem item morfem poem problem system ødem

Det ser ud til at være en række ord som kommer fra græsk.

Man kunne også skimme listen med ord på -en, men denne indeholder ~1200 ord! Her er et par eksempler:

almen allergen antigen arsen athen autogen

Ser igen ud til at være en række ord fra græsk, især eller kun med endelsen -gen. Begrænser man søgningen til -gen, så er der 126 ord. Egentligt er det diskuterbart om disse overhovedet tæller. Nogle af dem er jo bare et sammensat navneord med gen (biologi). Andre af dem er ikke.

Løsning?
Den nemme løsning er jo blot at udvide den allerede eksisterende løsning med at bruge é/É til at angive en alternativ udtale ifht. standard lydangivelsesmønster. I så fald får man resultater som idé problém systém. Dette er med et normalt dansk keyboard layout ret irriterende at skrive. Men løsningen er nem. Man kan blot bruge ALTGR+E±SHIFT til at skrive hhv. é/É.

Men hvordan skal man så skrive € (eurotegnet)? Med ALTGR+5. Hvis man prøver begge dele på sit keyboard, så vil man opdage at dette tegn er bundet til to forskellige kombinationer. Meget underligt. Typisk viser keyboardet dog kun tegnet på E-tasten. Mig bekendt er der ikke andre tegn som kan laves på flere forskellige måder hvis man ser bort fra numpad samt at bruge forskellige SHIFT-taster.