Baggrund

Hvordan fik du idéen?

I 2010 var jeg endnu ikke startet på universitetet, da jeg først skulle læse op på VUC Århus for at kunne komme ind på mit valgte studie, filosofi. Da det ikke er særlig udfordrende at studere på VUC, så læste jeg en masse ved siden af. Her stødte jeg på nogle tekster om reform af engelsk retskrivning. Især Cut Spelling (CS) gjorde et indtryk på mig. Efter at have læst bogen om CS, så begyndte jeg at lave et lignende system til dansk ortografi. Jeg lavede det fra starten åbent så alle som måtte ønske det kunne deltage (crowdsourcing). Dette blev gjort vha. Google Wave som var nyt dengang. Lige så roligt arbejdede jeg mig frem mod et konkret forslag. På vejen dertil tænkte jeg, at det nok var en god idé at læse den relevante litteratur om emnet, altså om dansk retskrivningsreform. Jeg kunne jo ikke have været den første som fik den idé. Det viste sig dog også, at det var jeg ikke. Men der var ikke mange som havde forsøgt sig med et reformforslag, af hvad jeg kunne finde på biblioteket.

Mere videnskabeligt blev det, da jeg indså, at for at vide præcis i hvilken retning man skulle ændre visse mønstre i retskrivningen, så var der brug for statistisk analyse af dansk ortografi. Sammen med Laird Shaw fik jeg udviklet et sæt værktøjer (Dictionary Analysis Tools, DAT) til at analysere en ortografi. Dette brugte jeg så en del tid på at gøre. Resultatet er de papers som man kan se i kategorien Bagvedliggende undersøgelser under Litteratur.

Efter at have analyseret resultaterne, så fik jeg lige så langsomt lavet forslaget færdigt. Forslaget som det så ud i 2010 kan også findes under Udgivelser, bortset lige fra nogle fejlrettelser som jeg har lavet løbende (især i forbindelse med sammenligningen med traditionel dansk retskrivning).